Zien is geloven

Tijdens de research dat ik deed voor mijn boek ‘Als de Rovers Jagen’ belande ik bij het AMC, waar ik sprak met een neurofysioloog. Doel van het gesprek was om te beoordelen of vissen kleuren kunnen zien -en of ze eigenlijk wel details kunnen waarnemen. De antwoorden waren voor mij erg verassend…

1

Tijdens het ‘cranken’ met een 30/00 fluorocarbon onderlijn.

Wetenschap en praktijk

Jullie zullen wel denken, wat heeft het AMC -en een neurofysioloog, met vissenogen te maken?! Het antwoord is eenvoudig. In het AMC gebruiken ze vissenogen om onderzoek te doen naar de functie van zenuwen van mensenogen in relatie tot hersenactiviteiten. Vissenogen spelen hierbij een belangrijke rol omdat dit de werkelijkheid benaderd. Na jaren onderzoek weet men dat bijvoorbeeld baars erg goed details kan zien en kleuren kan onderscheiden. Opmerkelijk was ook dat roofblei bewegingsgevoelige cellen heeft die reageren op snelheid. En, dat snoekbaarsogen enorm ingenieus zijn. De ogen passen zich aan op tal van omstandigheden zoals zonlicht en diepte verschillen. Snoekbaarzen kunnen dus wel degelijk tegen zon, zie ook de vangsten in Spanje.

Vanaf dat moment ben ik ook meer gaan nadenken over details. Het gebruik van FluoroCarbon gebruik ik nu steevast. Voor zowel baars, snoek en snoekbaars geloof ik erin. Voor roofblei minder, puur omdat ze een ander type opbouw van het oog hebben.

FluoroCarbon is anders dan gewoon nylon. Dit kan je testen door het aan te steken. Echte fluorocarbon gaat niet branden, maar smelt langzaam. Test het maar eens. Als ik ga roofvissen dan gebruik ik standaard 40/00. Ik kan hiermee zowel met shads, pluggen en dode aasvissen vissen – dus tal van technieken gebruiken. De standaard lengte is ongeveer 40 centimeter. Niet te lang, want dit is lastig tijdens het werpen. Je moet immers een knoop maken; Gevlochten < > Fluoro.

Ga ik gericht op snoek, dan is een 60/00 tot 80/00 FluoroCarbon onderlijn geschikt. Juist ook omdat ik dan groter kunstaas gebruik.

2

Gevangen aan 40/00 Fluoro tijdens het werpen met lichte shads.

Juist verbinding

Het maken van de juiste knopen is erg belangrijk. Fluorocarbon vastmaken aan gevlochten lijn vraagt om een goede knoop. Beide materialen zijn totaal anders, dus gedragen zich ook verschillend. Binnenkort zal ik een aantal Vlogs maken waar ik diverse knopen zal laten zien, die in de praktijk de houdbaarheidtest hebben doorstaan.

Ik geloof dus in fluorocarbon lijnen. Zeker nadat ik wetenschappelijk bewijs heb gezien dat vissenogen beter kunnen ‘zien’ dan ik eerst dacht. En als je ergens in geloofd, dan krijg je vertrouwen. En wanneer het goed zit met het vertrouwen, dan komen de aanbeten vanzelf.

3

Gevangen aan een dropshotrig van FluoroCarbon.

 

Willem Stolk

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie