Zeebaars seizoen 2014

In dit eerste deel over zeebaarsvissen richten wij ons op het vissen op zeebaars van uit de boot. Na een afwezigheid van ruim 5 maanden arriveren eind april de eerste zeebaarzen weer in het Nederlands kustwater. Tijd om de kunstaasdozen weer te vullen en de hengels en molens weer gebruiksklaar te maken.

Pic 1

Omdat de zeebaars zich veelal ophoudt op of rond onderwater obstructies vraagt de manier van vissen om degelijk en goed materiaal. Shimano, Rapala en Storm zijn er wederom in geslaagd een aantal mooie nieuwe veelbelovende op zeebaars gerichte materialen uit te brengen. Hiervan zullen we er een aantal van beschrijven.
Het getijde speelt een belangrijke factor in het aasgedrag van de zeebaars. Onze voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar een momentum waarbij de stroming niet al te sterk aanwezig is. Bij voorkeur vissen we twee uur voor tot twee uur na het opkomende water. Het moment waarbij de ebstroom en de vloed elkaar treffen waarbij zich een stroomnaad vormt zijn vaak goede hot spots om jagende zeebaarzen aan te treffen.

Pic 2

Pic 3

Afhankelijk van het aasgedrag vissen we met pluggen of softbaits. Bij het vissen met softbaits proberen we contact te houden met de bodem of net daar boven, terwijl we met een plug verschillende waterlagen af vissen. De Trigger X Slop Hopper stond in 2013 al garant voor vele harde aanbeten. Favoriete plug en softbaits voor 2014 zijn, De Rapala Max Fat Minnow plug, Ultra Shad van Storm.

Voor het Inshore bootvissen maken wij gebruik van diverse modellen uit de nieuwe Yasei Sea Bass range zoals de 2.40m Medium en de 2.70m Heavy. Verder gebruiken we vaak de Antares 2.40 MH en de 2.70 H.

De 2.70 mtr. hengels combineren wij met een Stella 4000 SW, een Biomaster SW- A 5000 of Saragosa SW 5000, de 2.40 mtr. modellen zijn te combineren met de Biomaster SW- A 4000 of de Stradic CI4 4000.

De 2.40 hengels zijn uitermate geschikt voor het vissen met de plug, en zo kunnen hengels uit de 2.70 mtr. range prima worden ingezet voor het vissen met shads.

Pic 4

Pic 5

Voor het Inshore bootvissen gebruiken wij als hoofdlijn 0.15 mm Power Pro Braid met een Sufix Fluocarbon 0.50 mm leader omdat we hier vaak over strekdammen of schelpenbanken vissen.

Voor het wrakvissen is de nieuwe Biomaster 86 XHSS gecombineerd met een Biomaster SW- A 8000 uitermate geschikt voor het vissen met pilkers zoals de Vortex Speed Jig of Raku Jig van Williamson.

Nieuw voor 2014 is veel belovende uitziende Ultra Eel van Storm, deze lure heeft een levensechte zwemactie, zelfs bij sterke stroming en beschikt over een snelle zinksnelheid.
Voor het wrakvissen gebruiken wij als hoofdlijn 0.13 mm Power Pro Braid met een Sufix Fluocarbon 0.40 mm leader en geen nylon omdat we gelijk bij een aanbeet contact willen hebben met de vis.

Goede vangst,

Michel & Etienne de Haan

Pic 6

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie