Wie wordt de nieuwe Nederlands Kampioen matchvissen 2017 en volgt Leon Maessen op?

Op zaterdag 19 augustus is Witvis Totaal voor de 2e maal terug in Roermond met het “Open NK Allround Matchvissen”. Samen met Witvis Totaal, HSV St Petrus uit Roermond en Shimano als hoofdsponsor wordt dit een evenement om niet te missen. Ben jij een liefhebber van het vissen met de matchhengel in al zijn varianten, dan mag je deze wedstrijd niet missen. Samen met Thijs Lupsen en Ron Steijvers verkenden we alvast ‘De Schippershaven’ in Roermond waar het allemaal staat te gebeuren op 19 augustus. We keken een dagje mee met beide heren en vroegen ze om hun verwachtingen rondom dit NK.

De Schipperhaven te Roermond

De Schipperhaven staat in verbinding met de maas. De haven heeft alle potentie in zich voor een perfect NK parcours en we zijn dan ook blij dat Hsv St. Petrus te Roermond het wedstrijdparcours ter beschikking stelt. Het parcours beschikt over steigers en kan maximaal 40 deelnemers plaatsen, dus wie wil deelnemen aan het NK moet er snel bij zijn.

Vragen aan Thijs

Kan je de lezers wat vertellen over Schipperhaven?

Thijs: De Schippershaven is volgens mij een prachtig water voor een NK Matchvissen. Het is een eerlijk parkoers waar op de meeste plaatsen het NK Match gewonnen kan worden. Ik denk wel dat het een technische visserij zal worden en in augustus is er vaak goed vis te vangen is. Natuurlijk hebben we vorig jaar gezien dat een omslag in het weer de omstandigheden, maar vooral ook de vangsten sterk kan beïnvloeden!

Hoe zit het met de dieptes op dit water?

Thijs: De Schippershaven is ongeveer 80 meter breed. De diepte zal op 25 meter uit de kant op de meeste plaatsen tussen de 4 en 5 meter zijn. Ga je verder vissen dan zal het nog dieper worden, tot ca 6-8 m.

Is er veel scheepverkeer?

Thijs: Door de week komen er verschillende grote boten doorheen die wat gaan laden en lossen in de haven. Wij vissen er op de zaterdag en dan komen er waarschijnlijk geen boten door, hooguit een paar plezier bootjes, maar daar zullen we geen last van ondervinden. Er zal misschien een kleine trek in staan door de sluiswerking van de maas.

 Je vist al jaren op dit water wedstrijden hoe zit het met de vangsten?

Thijs: De Schipperhaven is in de periode van augustus tot oktober op zijn best. Zelf denk ik dat in deze tijd een voorn en blieken visserij zal worden en er zullen ook enkele brasems gevangen gaan worden.

 Welke technieken vis je vandaag op dit water en zijn deze in augustus ook toepasbaar?

Thijs: De techniek waar ik vandaag mee vis is slider montage. Deze is voor mij het beste vanwege de diepte van de haven. Als je een lange match hengel hebt, zou je ook met de vaste montage kunnen vissen, maar als de wind een beetje meezit, zou ik ook zeker de Bolo niet vergeten. Met de Bolo kom je ook goed uit de weg op de Schippershaven.

Kan je iets vertellen over specifieke voer en aas gebruik op dit water?

Thijs: Als voer gebruik ik altijd een relatief donker voer, dit omdat het water in het weekend erg helder kan zijn. Als haakaas denk ik dat de caster heel belangrijk zal worden, dat in combinatie met een pinkie zou zeker goed werken voor zowel voorn en blieken. Alleen casters zou ook goed kunnen werken, zeker voor de dikkere vissen te selecteren. Een brasem zou je ook goed kunnen verleiden met mestpiertje.

 Hoe zal je lijnopzet zijn voor het NK?

Thijs: Ik ga 3 matchhengels gebruiken, waarvan 2 stuks met een slider montage met 4 gram lood op de lijn. 1 Slider montage met dobbers van 15 tot 18 gram met een montage met een staafje of meerdere loodhagels waarbij de dobber direct op de bulk rust. Deze gebruik ik als het aas stil moet worden aan geboden voor de dikkere vis te vangen. De matchhengels met 4 gram, met het lood verdeelt maakt ik gebruik afhankelijk van de omstandigheden dobbers van 10 en 14 gram. Deze gebruik ik voor de voorn en blieken visserij. Als de weersomstandigheden goed zijn zal ik ook zeker een Bolo klaar zetten.

Vragen aan Ron

Ron wat is jouw ervaring op dit water. Wat is jou indruk?

Ron: Ik heb vorig jaar diverse wedstrijden gevist op dit water. En het was altijd anders, Iedere periode van het jaar heeft een specifieke aanpak. Leon Maessen bv was vorig jaar iedereen te slim af door gericht op platte te vissen! Ik verwacht in augustus een wat grotere slag vis en ga er vanuit dat het een mooi NK met gelijke kansen voor iedereen wordt.

Welke afstanden denk je dat belangrijk worden op het NK?

Ron: Gezien het bodem verloop denk ik dat ik ga kiezen voor een afstand van circa 25 meter met de slider montage. De diepte is daar ongeveer 4 tot 4,5 meter wat perfect is voor de slider montage.

Wat denk jij van aas en voer op dit water?

Ron: Met veel kleine vis lijkt dus schraal donker voer het beste en pinkies als aas werkt niet slecht. Rustig opbouwen, wat er in ligt komt er niet meer uit!

 Wat denk jij van het gebruik van pieren op dit water?

Ron: Er zit veel baars en grondels, dus knippen lijkt me zeer riskant. Ik moet eerst nog zeker wat meer trainen maar dat is mijn indruk

 Je vist een slider montage waarbij de dobber meer dan zijn lengte boven de bulk wordt afgestopt met een siliconen slangetje?

Ron: Ja, ik laat de dobber rusten op een stukje siliconen dat ik over de knoop van de loodlijn schuif. Dit blijft prima zitten en bevalt me goed.

 Vis je ook ooit met een voorslag?

Ron: Ja zeker, als ik ver moet werpen met een zware vaste pen of slider vis ik net als Thijs ook met een voorslag op mijn matchhengels. De dikte varieert van 20 tot 25/00.

 Nog een laatste tip?

Ron: De wind kan nogal verraderlijke boven drift veroorzaken. Houdt hier rekening mee. Iets zwaarder vissen en zorgen dat je lijn snel zinkt, is dan een must!
Wil ook jij deelnemen?

Tot zover de indrukken en ervaringen van het NK parcours met Thijs en Ron. Wij danken beide heren en zien ze zeker terug tijdens het NK. Wil je graag mee doen aan het NK Match en je meten met alle andere liefhebbers van het matchvissen dan kan je dit natuurlijk. De kosten zijn 15 euro per deelnemer. Inschrijven kan alleen via th.lupsen@planet.nl  o.v.v. naam en telefoon nummer. Graag het inschrijfbedrag per bank voldoen voor 6 augustus op rek. nummer NL80 RABO 0140823506 t.n.v. MGA Lupsen o.v.v. NK Match 2017.

Ben er snel bij, er zijn nog slechts 5 plaatsen!!

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie