Tropical Summer

Weermannen (en vrouwen) verschijnen met kamerbrede glimlach op het scherm en kondigen voor de zoveelste dag op rij een heldere hemel met een stralende zon aan. Zonnekloppers en liefhebbers van hete temperaturen wrijven zich ongetwijfeld in de zwetende handen. Ze liggen languit op een strandhanddoek met een frisse cocktail binnen handbereik op een overvol strand te braden.

Nu daar liggen ze uiteindelijk goed. Dan blijven ze tenminste weg van de plekken waar ook karpers zwemmen.

Nu, aan mij is die ongenadig brandende koperen ploert alvast niet besteed. Er valt immers niet echt fijn in te vissen. Het is hoopvol wachtend tot de zomervakantie voorbij is of tot regen de hitte en de zonne-aanbidders wegspoelen. Dus dacht ik er sterk over na om maar een (vis)break in te lassen, mijn vrouw wat voor de voeten te lopen en me te verdiepen de Tour de France. Dat grandioos wielerspektakel waar Froome, meer skelet dan mens van vlees en bloed, de concurrentie naar de verdoemenis trapt.

Ik maak me deze bedenking: in het karpervissen heerst er gelukkig niet zo’n spartaanse discipline om aan de bak te komen. Anders hield ik het wel voor bekeken!

carp

Dat gezegd zijnde, liet ik me onlangs toch weer overhalen om een tropische trip te wagen richting het zuiden. Ook al heb ik in het verleden al tientallen keren dure eden gezworen dat ze mij tijdens de zomervakantie niet meer euh… warm krijgen voor een dergelijk avontuur. Naast de ondraaglijke hitte krijg je immers ook af te rekenen met files en dat is mogelijk nog hatelijker dan die hitte. De echte hel is natuurlijk file in de hitte en een airco die niet werkt. Been there, done that, meer dan me lief was!

Soit, ik liet me dus ompraten om toch een week zuidwaarts te trekken. Kon ik terloops meteen ook de nieuwe Carp Spirit spullen testen. Een hippe bivvy en een super de luxe bed waarin het allicht koninklijk slapen zou zijn.

Waarom vraag je je dan later bij het volle verstand weer af? Altijd om dezelfde reden natuurlijk. Wij karpervissers zijn soms als paarden die je een wortel voor de neus houdt. Verblind door de glitter en glorie van een mogelijke supervangst verdampen alle valkuilen als sneeuw voor de zon! Het enige wat we voor ons zien, zijn die grote dikke zwijnen van karpers die we in het net zullen trekken!

carp

Tropical graskarper

En wat kregen we? Dikke met goudachtige schubben behangen monstervissen? Dat had ik wel gewild ja! De eerste die ik in het net kreeg was een harder die voor schubkarper had gestudeerd. Een graskarper dus. Laat dat nu ook typerend zijn voor dit soort weer. Ik heb er de laatste tien jaar geen enkele gevangen. Nu ving ik er tijdens mijn 2 laatste vistrips (op 2 totaal verschillende wateren) samen 8 stuks! Weer een reden dus om bij dergelijke temperaturen iets anders te gaan doen.

Nu, er werden gelukkig ook enkele karpers (9 om precies te zijn) door uw dienaar gestrikt, maar of dan nu echt gepaard ging met een hoeragevoel… Daarvoor was de strijd met de hitte (temperaturen tot net onder de 40°C) net iets te groot.

Samengevat, de zon was ongenadig, de schaduw minimaal en de files als vanouds op de afspraak. En och ja, de airco gaf halverwege de terugrit, de geest!

Ik snak naar de herfst!

Alijn Danau

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie