Supervoorzichtig op baars & co.

In het buitenland heb ik kennis gemaakt met een manier van vissen die hier te lande minder wordt beoefend en die ik in eerste instantie zelf ook onderschatte. Om eerlijk te zijn, moest ik er zelfs een beetje om lachen toen ik voor het eerst met vismaten in een buitenlandse haven voer en de hengels van mijn gidsen bekeek. “Wat zijn dat voor dunne hengeltjes mannen?

diaflash_krumm

Willen we grote baarzen vangen of gaan we op guppies jagen?” “Hier bij ons hebben we niet zulke grote baarzen als bij jullie. Bovendien moet je maar eens naar het water kijken. Dat is zo helder, dat als je je daar niet aan aanpast, je in ieder geval niets vangt!” Nu ja, dat zullen we nog wel eens zien. Zo lomp vis ik nu ook weer niet. Concreet zag mijn uitrusting er zo uit: een snelle 25 grams hengel, 0,08 mm Powerpro lijn, 0,21 Fluorocarbon onderlijn en klein aas. Daarbij een realistische actieloze shad aan de 15 gram loodkop. ” Zo vang je hier niets!” “Waarom niet vroeg ik? Het is toch zeker twintig meter diep. Dan vind ik 15 gram bijna nog te licht.” “Hier vang je alleen iets met een supervoorzichtige aanpak!” Ik heb die dag inderdaad niets gevangen. Mijn collega’s trouwens ook niet.

dia_spree_barsch

Tijdens een van mijn volgende bezoeken – ik was speciaal naar Zwitserland gevlogen om de mensen daar het moderne baarsvissen te leren – hebben ze me op het Meer van Lugano, in het midden van de waterplas, laten zien hoe je met een softbait (een grub) aan een 1 meter lange Carolina-Rig vist. Twee dagen later viste ik op een meer en kon ik ze voor het eerst enigszins bijbenen, omdat ik mijn techniek had aangepast en een 3,5″ Worm met een kogeltje van 10 gram aan een Texas-Rig had bevestigd.

taftec_spitze

Deze heldere meren hebben echter ook echt hun verraderlijke eigenschappen. De locals hadden natuurlijk volledig gelijk: als niet alles klopt, zie je echt geen vin. En zeker niet van een goede vis. Deze kennis heb ik mee naar huis genomen, waar ik mijn baarsuitrusting nogmaals heb uitgebreid. Deze supervoorzichtige baarsvistechniek heeft niet alleen met aas, loodjes, lijnvoering, lijnkleur en loodkoppen te maken, maar begint al bij de hardware.

hafen1

Voor supergevoelig vissen heb je een speciale hengel nodig. Deze moet een zachte top hebben, die ten eerste een buffer vormt voor de bewegingen en het werk een beetje makkelijker maakt, ten tweede geen weerstand tijdens de beet veroorzaakt en ten derde de kleinste beten toont.

diaflash_krumm

Voor veel van mijn vrienden is er in feite maar één juiste hengel: namelijk de Diaflash Ultra Light. Velen van hen vissen vanaf de oever met de 2,37 meter lange versie met een werpgewicht van 0,8 tot 8 gram, iets wat me aan het begin een beetje deed fronsen. De blank van de hengel is super slank. Het bijzondere is echter niet de slankheid en het lage gewicht van de kale hengel maar de Taftec-top.

Deze circa 30 centimeter lange aan de hengel gelaste top is licht en snel en voldoet precies aan de criteria die je zult tegenkomen wanneer je met ultraschuwe baarzen te maken krijgt. Op de kleine formaat molen die ik gebruik zit een extreem dunne gevlochten lijn. Diameters die we gebruiken zijn 0,06 mm tot maximaal 0,08 in grijs of groen wat het opmerken van de lijn bemoeilijkt en het doel van de gevoelige hengeltop nog eens verhoogt. Intussen weet ik dat je de beet ziet voor je hem voelt.

De methode:
No-action twitchen: Om de baarzen uit hun schulp te lokken, gebruik je bij het klassieke kunstaasvissen met shads op de loodkop bijvoorbeeld een 3″ of 4″ shad. Die wordt gecombineerd met een kleine jigkop die het aas bij het twitchen ter plekke verleidelijk laat dartelen. Het aas wordt van de bodem opgetild en in deze beweging met kleine rukjes, die hem ook tijdens zijn gang flink bewegen laten, voortbewogen. Om de voortbeweging zo lang en gelijkmatig te laten duren, heb je een hengellengte van ten minste 2,1 meter nodig, waarmee we terugkeren bij de Diaflash.

Binnenwater-Carolina:
Wanneer de baarzen passief op hun waterdiepte blijven, grijpen de specialisten terug naar een lange C-Rig. De onderlijn moet zeker 1 meter lang zijn. Het circa 5 gram zware loodje wordt voor de wervelingen niet met een plastic kraal vertraagd, maar met een rubberkraal, die als schokdemper dient. Aan de haak zit een dubbelstaart twister. Deze wordt met minieme rukjes tot leven gebracht, zodat hij mooi beweegt, maar niet hyperactief tekeergaat.

Deep-Sea-Texas:
De baarzenfans bieden hun wormen deels op extreme diepte aan. Maar pas bij extreem gering loodgewicht, die hen tot een extreem langzame aasvoering dwingt, tot stand gebracht door kleine rukjes en veel pauzes. En wanneer een baars toehapt, geef je hem even de tijd om op zeker te spelen. Door de lichte hengeltop is iedere beet direct raak, omdat de vissen op die afstand geen weerstand opmerken.

Baarsvissers in de Benelux: ik kan u deze vistechniek niet alleen aanbevelen omdat het zo effectief en ongekend is als je baarzen uit extreem helder water moet toveren. Het vissen met zulk fijn en tot in het laatste detail doordachte gerei is ook nog eens waanzinnig leuk. Niet alleen omdat je er vissen mee vangt die je anders niet gevangen zou hebben, maar ook omdat de worpen, het aasvermaak en het oefenen met supergevoelig materiaal voor iedere baarsvisser een waar genot zijn.
Het mag duidelijk zijn dat dit ook in troebel, stilstaand en snelstromend water werkt. Zo heb ik met mijn Diaflash (2,25 meter lang/werpgewicht 2-10 gram) inmiddels al aardig veel baarsen uit de rivier gevist. Maar ook op ander water was ik met het Ultra Light gerei zeer succesvol.

Waar anderen middenin de stroming 28 gram voor hun kunstaas moesten hangen, kwam ik vanwege de dunne lijn met een 8 gram Texas-Rig bij de baarzen en snoekbaarzen daaronder en had ik zoveel plezier met deze vistechniek, dat ik de Diaflash bijna niet meer heb weggelegd.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie