Succesvol forelvissen in koude tijden

Forelvissen in het koude seizoen vereist en andere aanpak dan wanneer de watertemperaturen weer omhoog schieten. Echter de aasperiodes (de wel bekende voedselnijd) zijn vele malen korter. De meeste forelvisvijvers zijn rond deze koude periode tevens kraak en kraak helder. Door deze omstandigheden is het vissen misschien moeilijker en technischer maar met wat kleine details in je achterhoofd kan je dag zeer succesvol zijn.

Zo zijn er twee kleuren foreldeeg die er echt uitspringen en regelrechte forelvangers zijn in de winter: de Dynamite Yellow Garlic Nymph en de Orange Salmon Egg. Vaak zie je, wanneer de forel uit wordt gezet, dat ze het eerste uur actief zijn en vaak aan de oppervlakte kolken en springen. Het is dan van belang dat je de dobber montage en vislijn (hoofd en onderlijn) zo transparant mogelijk houd. Zelf gebruik ik als de hoofdlijn 0.16mm Trout Competition lijn van Shimano.

Pic 01

Deze Japanse kwaliteitslijn is praktisch onzichtbaar voor de vis wat mijn wintervisserij ten goede komt. In dit koude seizoen gebruik ik voor mijn onderlijnen Ultegra Fluorocarbon met een lengte van ongeveer 40 en 50 centimeter. Puur omdat ik de minste geringste aanbeet wil kunnen registreren. De dobber die ik graag gebruik voor de koudere periode is een transparante dobber en als werpgewicht glas in plaats van lood.

Na de korte aas periode zal de forel dicht tegen de bodem aan liggen en op dat moment stap ik graag over op de wasmot. Deze spray ik in met Dynamite Trout strike spray (het draait om de kleine details) en deze presenteer ik zo’n 5 centimeter boven de bodem. Met mijn Catana Shaking Trout en/of tremarella hengel (ik gebruik de Catana en Ultegra) kan ik met een langzame maar vloeide beweging het aas boven de bodem laten dansen zo kan men heel gecontroleerd de vijver afzoeken.
Tip: waar forel ligt…liggen er vaak meer.

Ik zou zeggen een mooi vangst toegewenst.

Pic 03

Pic 02

Peter Negerman
Shimano Troutteam

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie