Start je forelseizoen goed met Shimano

De innovaties binnen de forelvisserij blijft maar groeien en het aantal mensen die deze fantastische hengelsport beoefenen ook. Het kan dan immers niet uitblijven dat er langs de waterkant van de forelvisvijvers heel wat wordt gedebatteerd over materiaal en vooral de keuze hiervan. Ik word als forelprostaffer van Shimano vaak benaderd met vragen over de forelgerelateerde producten die Shimano te bieden heeft. Zo werd mij de vraag meermalen gesteld over wat de ideale vislijn is voor het vissen op forel en hoe vaak moet je de vislijn vervangen. Aan mij de taak om de mede forelvissers eens van wat nuttige informatie te voorzien:

Omdat de forel een zichtjager is gebruik ik een hoofdlijn die transparant is. De diameter van de lijn wordt bepaald door de hengel waarmee gevist word. Op de hengel staan gegevens, de gegevens die wij zoeken staan onder werpgewicht. Dit wordt aangegeven op de hengel als C.W. hierop staat het minimale werp en het maximale werpgewicht op die word geadviseerd om te hanteren om de optimale prestaties uit de hengel te halen.

Foto-1

Voor een werpgewicht van 0 t/m 5 gram (dit zijn doorgaands hengels die een parabolische eigenschap hebben) kan men het beste een nylon hoofdlijn gebruiken van 0.16mm. Lichter (lees: dunner) zou ik zelf niet gaan. Ik zie om me heen wel vissers die lichter vissen maar je moet wel rekening houden met drukke dagen aan de forelvisvijver. Je hebt dan niet altijd de ruimte om de vis meters van je af te laten zwemmen en doe je dit wel dan wekt dat al gauw frustratie bij je medevissers op. Tevens als je een flinke zalmforel aan de lijn hebt zal dit een stuk langer duren voor dat de vis geland kan worden – om even maar een paar voorbeeldjes te noemen. Lijndikte 0.16mm is een mooie start. Hengels die van 3 t/m 8 gram werpgewicht beginnen of zelfs iets hoger (tot 15 gram) zou ik het advies geven om over te stappen naar 0.18 mm (Dit zijn doorgaans hengels met iets meer ruggengraat – meer body dus).

Het voordeel van de diameter 0.16mm en 0.18mm is dat het de werpafstand en nauwkeurigheid ten goede komt. Nu hebben we een richtlijn voor het kiezen van je hoofdlijn.

Nu zijn we aangekomen bij de vraag hoe vaak moet ik de nylon vislijn vervangen. Dat hangt van de intensiteit van het gebruik af – dus hoe vaak vis ik/gebruik de lijn. Zelf vervang ik mijn lijnen in het voorjaar – ik zie dit als het begin van het nieuwe forelvisseizoen.

Om volledig te kunnen vertrouwen op je lijn is het dus handig om ieder jaar de hoofdlijn van je molen(s) te vervangen en in het geval van intensief gebruik (zoals bij wedstrijdvissers) adviseer ik dit 2 maal per jaar te doen. Maar let er op dit zijn richtlijnen – de conditie van je nylon hoofdlijn wordt mede bepaald door het gebruik, de afstelling van molenslip en het schoonhouden van de lijn en geleideogen op de hengel.

Foto-2

Van Hoofdlijn gaan we naar onderlijn zelf gebruik ik fluorocarbon als onderlijnmateriaal. Waarom? Fluorocarbon heeft verschillende kern kwaliteiten één daarvan is dat het in het water praktisch onzichtbaar is en door de forel moeilijk te zien is. Het andere voordeel is dat Fluorocarbon zinkt en er voor zorgt dat het aas wat men presenteert vrij lijkt te zweven in het water. Het derde voordeel is dat fluorocarbon stugger is dan normale nylon dit bevorderd weer het roteren van je aas. Zou je een gewone nylon lijn gebruiken dan bestaat de kans dat je onderlijn in elkaar gaat draaien. Fluorocarbon is iets minder sterk op de knoop dan gewone nylon dus houd hier rekening mee.

Voorbeeld: 0.16mm hoofdlijn met een trekkracht van 2,8 kilo en als onderlijn gebruiken we 0.18mm fluorocarbon met een trekkracht van 2,3 kilo. De onderlijn is dikker van diameter dan de hoofdlijn maar heeft iets minder trekkracht.

Je kunt zien dat de trekkracht van deze lijnen op elkaar zijn afgestemd. Zorg er voor dat je hier bij aankoop van je lijnen rekening mee houd. Voor meer informatie over Shimano vislijnen bezoek je de dichtstbijzijnde Shimano dealer of de website www.shimano.com

 

Met vriendelijke forel groet,

 

Peter Negerman

Shimano Troutteam

Foto-3

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie