SHIMANO CASTING ACADEMY

De hengelsport komt in vele disciplines, waarbij je als visser een breed scala aan technieken ter beschikking hebt om doelgericht jouw favoriete zevenvinner achter de staart te zitten. De meest gekende en wellicht ook meest gebruikte van die techieken, is het werpen van je montage en je aas. ‘Casting’, zoals het Engels werkwoord luidt. Doet me trouwens steeds denken aan het sublieme boek ‘Casting at the Sun’, van Chris Yates, maar dat geheel terzijde. Bij dat inwerpen is steeds de nodige precisie noodzakelijk, zeker als je statisch op karper vist! Je wil als visser namelijk een zo goed mogelijke aasaanbieding realiseren, op het juiste plekje. Niet alleen richting is dan van tel, maar ook afstand.

Een respectabele afstand halen van laat ons zeggen 100 meter is met (de juiste combinatie van) hengel, molen en montage voor de meeste karpervissers niet zo’n probleem. Het wordt pas pittig als de te bevissen spots net buiten je bereik liggen. Dan, beste collega’s, heb je verfijnde werptechniek nodig!

Gelukkig zijn er in het karperlegioen cracks die hun kennis willen delen met anderen. Eén van die werpspecialisten uit de Shimano Prostaff is Mike Dagnall. Op 1 april was hij een hele dag aanwezig aan de oevers van de Leie, bij Hengelsport Deconinck in Warneton, om elke geïnteresseerde hengelaar te voorzien van een bijscholing op maat. Voor de gelegenheid stond er aan de boord van deze idyllisch ogende rivier een stand opgesteld met Shimano hengel-molencombinaties uit elk segment. Met meer dan 150 aanwezigen en minstens 1.000 worpen was het een onverdeeld succes.

Het enige nadeel was dat ondergetekende, die met 2 hengels richting een aangevoerd plateautje viste, door het aanhoudende loodbombardement in de nabijheid van dat bewuste plateautje, visloos bleef. Gelukkig slaagde ik er tijdens een wedstrijdje met m’n Shimano buddies wel in om zelf met 138 meter een nieuw PB Casting op te tekenen. Zo’n 20 meter te weinig voor winst, maar wel een persoonlijke opsteker van formaat. Dat dan weer wel! 🙂

Mark Hoedemakers

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie