Passie voor snoekvissen

Ik vis nu al meerdere jaren doelbewust op snoek en kan zeggen dat deze vis me in zijn ban heeft gekregen en ik getroffen ben door de snoekkoorts.

Wat het vissen op snoek voor mij zo bijzonder maakt, is het feit dat je jacht maakt op een rover die voor niets of niemand bang is. Een vis die een indrukwekkende omvang kan bereiken en, als ik alles goed heb gedaan, zijn prooi (mijn aas) met veertig kilometer per uur grijpt.

DSC_0520-1024x681

De beet is zo agressief en onverwacht, dat je iedere keer opnieuw opschrikt en door een halve hartaanval getroffen wordt, maar er toch niet genoeg van krijgen kan.

Toch zijn de beten niet altijd onverwacht. Net als bij het jerken is het heel gebruikelijk dat de vis het aas tot aan de boot volgt. Als je je zenuwen in bedwang hebt, kan je de vis bewust met een langere rustige periode, afgewisseld met snellere rukjes, tot een beet verleiden. Maar ook met de in Amerika bekende ‘Figure 8’.

DSC_1019-1024x681

Mijn spectaculairste beet tot nu toe zal ik waarschijnlijk nooit vergeten: die vond plaats in een ondiepe, kristalheldere baai van een grote plas, dat niet dieper dan zeventig centimeter was.

Ik viste daar met het vlak onder de oppervlak bewegende jerkbait (Rapala Glidin’ Rap). Kort nadat het aas op het wateroppervlak was gesmakt, zag ik hoe een snoek vanaf een meter of tien vanaf de kant naar de plug toe schoot en het aas greep waardoor het water letterlijk explodeerde. De vis was 106 centimeter en zal me altijd bijblijven. Zulke en nog vele andere momenten maken het snoekvissen voor mij zo bijzonder en zorgen ervoor dat het nooit verveelt, zelfs niet na uren geen vis te hebben gezien.

Hecht-111m-681x1024

Iedereen die mij kent, weet dat ik een grote kunstaasfanaat ben en ik neem het graag op de koop toe soms een dag niets of slechts één of twee vissen te vangen. Die maken dan toch alle uren zonder vis goed. Ook zijn er altijd weer verrassingen waar je in het vissen in eerste instantie geen rekening mee houdt, zoals een grote snoekbaars van meer dan tachtig centimeter.

DSC_7066-682x1024

Dit zijn de redenen waarom mijn vismaat en ik dikwijls dagen op het water doorbrengen – geslapen wordt er op de boot. Wat kun je je meer wensen!

Geniet van je vissersleven.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie