Normandische chalkstreams

Engeland heeft met de Test en de Itchen zijn beroemde chalkstreams, maar Normandië mag best wedijveren met de Risle, Iton en de Andelle. Deze laatste was het privé-speelterrein van wijlen Charles Ritz, inderdaad de eigenaar van de beroemde naar hem genoemde hotels. De mogelijkheid om daar de G.Loomis rivierhengels uit te testen lieten we niet aan onze neus voorbijgaan. Samen met mijn goede vriend Victor (plaatselijke visgids en ook een G.Loomisfan van het eerste uur) was medio mei hét moment om de meivlieg extravaganza mee te maken op de Andelle.

fly

Tot 11 u lekker nimfen ‘French style’ met imitaties van meivliegenlarven en dan is een G.Loomis NRX Green Nymph # 4 (10 voet) niet te evenaren. De hele vliegenlijn blijft op de reel, je vist als het ware enkel met de leader (tussen 7 en 9 m), dan moet je hengel behoorlijk strak zijn om de drie nimfen tussen 8 en 12 m ver te casten! Probleemloos met deze hengel, strak betekent niet ‘hard’ want dat mag niet want dan breek je de 0,10 of 0,12 mm leaderpunt gegarandeerd bij de aanslag. De NRX Green Nymph staat als een hoepel bij de aanslag, lijnbreuk is te verwaarlozen, een ‘amazing rod’, strak en toch progressief soepel!

fly

Rond de middag beginnen de volwassen meivliegen met hun verschijning op het water. Hoog tijd om de NRX Green Trout # 4/5/6 (9 voet) in stelling te brengen. De ephemera danicae strijken met honderden tegelijk op het glasheldere water, de stroomnaad doet de rest, de forellen zijn op post. Met de regelmaat van een klok verdwijnen de meivliegen tussen de kaken van de hongerige forellen. In hun euforie storten ze zich ook op onze imitaties en de pret kan beginnen. De vliegenlijn op lengte brengen, feilloos serveren, de spanning stijgt als een donkere schaduw zich van de bodem verheft. De aanbeet is soliede, de aanslag evenzeer, maar onder controle. De vis neemt een run tussen de slierten waterranonkel, de NRX Green Trout pareert elke vluchtpoging en een volgende gestipte schoonheid glijdt in het net. Dit is genieten, een meer dan geslaagde test, de foto’s zeggen genoeg!

Guido Vinck

G.Loomis team

fly

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie