John Kooij wedstrijd aan de Oude Rijn

Sinds jaar en dag organiseert John Kooij jaarlijks een vierdaagse competitie aan de Oude Rijn. Normaal gesproken op de vier zondagen in maart. Dit jaar viel eerste paasdag op zondag. Om de vissers de gelegenheid te geven eieren te gaan zoeken, werd daarom de vierde wedstrijd een week naar achter geschoven.

Deze competitie wordt door veel wedstrijdvissers gezien als de start van het nieuwe seizoen. Dit jaar verschenen wat minder vissers aan ‘’de start’’ dan gebruikelijk, maar met 136 deelnemers is dit zeker een van de grootste, zo niet dé grootste competitie die in Nederland gevist word.

De week voorafgaande aan de competitie is de keuken(tafel) mijn werkgebied...

De week voorafgaande aan de competitie is de keuken(tafel) mijn werkgebied…

De eerste wedstrijddag;

’s Ochtends loot ik vak A, nummer 16. In deze competitie van vier wedstrijden vis je vier maal op een ander gedeelte van de Oude Rijn. Drie maal is de hengelkeuze vrij, één maal vis je in het A-vak en is de hengelkeuze beperkt tot de ‘’vaste hengel’’. Mijn feeders komen vandaag dus het foudraal niet uit.

Omdat het ’s nachts nog behoorlijk vriest, kies ik voor een voorzichtige aanpak. Na grondig peilwerk besluit ik te gaan vissen op 13 meter. Bij aanvang van de wedstrijd cup ik 6 ballen donker voer, een combi van Dynamite baits Silver X Roach black en Canal & lake original. Aan het voer heb ik een minimale hoeveelheid aas, pinkies (kleine maden) en casters toegevoegd. Op deze manier probeer ik een snelle aanbeet af te dwingen; door weinig aas toe te voegen zal het haakaas eerder gevonden worden. Ik start met een dobber van 0.9 gram, hooflijn Aspire Silk shock 0.10, onderlijntje 0.08 in combinatie met een haak 18. Na 10 minuten is de gehoopte snelle aanbeet nog niet gekomen. De periode hieropvolgend trek ik mijn trukendoos open; ik probeer haakjes tot maat 22. Maak langzame driften over de voerplek, maar zet de hengel ook met regelmaat lang op één plek in de pole-support (hengelsteun) voor een rustige aanbeet, maar niets lijkt de sleutel tot succes. Na twee uur vissen krijg ik eindelijk mijn eerste (en ook laatste) aanbeet. Een bliekje van 340 gram is de vangst van de dag, goed voor 8 klassementspunten. Gelukkig tellen de drie beste resultaten mee voor het eindklassement. Je kan jezelf dus één minder resultaat permiteren, maar dit was zeker geen goede start van de competitie.

Tweede wedstrijddag;

Vandaag mag ik naar het C-vak. Dit is het gedeelte bij Zwammerdam en een van de breedste stukken van de Oude Rijn.

1

Mijn stek voor de tweede wedstrijddag. Een prachtig gedeelte van het kanaal. Circa 60 meter breed, keuzes genoeg voor een feedervisser.

Ik kies er vandaag voor om twee stekken aan te voeren. Één zo’n 8 meter uit de overkant en een stek net over het midden van het kanaal. Omdat de wind vandaag in de rug staat kan ik beide stekken bevissen met mijn ‘’12ft Super Ultegra AX precision 90 gram’’ feeders, voorzien van AR-C Aero c14+ 4000 molens. De plek aan de overzijde bevis ik wat grover in de hoop op een grote brasem. Hier vis ik met een 0.25 Technium voorslag, onderlijn Aspire Silkshock 0.125 voorzien van een haak 14. Deze stek wissel ik gedurende de wedstrijd af met de stek, net over het midden van het kanaal. Deze stek probeer ik blieken (kleine brasems) te vangen. Voor deze stek betaat mij setup uit een 0.22 Technium voorslag en een onderlijn 0.12 Aspire fluorocarbon, voorzien van een haakje 16. Mijn tactiek blijkt deze keer goed te werken; op beide plekken weet ik vis te vangen. Geduren het verloop van de wedstrijd weet ik ongeveer 15 blieken en één mooie brasem te vangen. Goed voor een gewicht 6280 gram en een 3e plaats in mijn sector.

20 Maart, derde wedstrijddag;

Vandaag vis ik in vak D. Dit vak ligt in de buurt van volgelpark Avifauna en is een van de lastigste vakken. Tijdens de tweede wedstrijd van deze competitie was ruim 800 gram voldoende voor de vakwinst. Ik kies er vandaag voor om 3 plekken te bevissen. Één rond 15 meter, net iets verder dan de lengte die mijn buren bevissen met de vaste hengel. Ook maak ik voerplekken net over het midden en pal tegen de overkant van het kanaal. Alle drie de plekken voer ik, bij de start van de wedstrijd aan met slechts twee korfjes voer. Binnen een kwartier weet ik een klein baarsje te vangen op de korte lengte. Met de vangsten van vorige week in het achterhoofd beluit ik mijzelf de rest van de wedstrijd op de baarzen te gaan richten. Ik meng wat zwarte grond door mijn grondvoer en voorzie mijn korf telkens van enkele kleine maden en geknipte wormen. Deze tactiek pakt vandaag heel goed uit, ik weet een aantal baarsen te vangen waar de gemiddelde roofvisser jaloers op zou worden. Aangevuld met 3 mooie blieken en een aantal voorns kom ik op een gewicht van ruim 4 kilo. Dit levert mij de vakwinst op.

Baarsen die gewicht in de schaal brengen.

Baarsen die gewicht in de schaal brengen.

Laatste wedstrijddag.

Rekening houdend met het slechtste resultaat dat vervalt, sta ik voorafgaand aan de laatste wedstrijd op een 7e plaats in het klassenment. Vandaag is het er op óf er onder. Wanneer ik mijn slechtste resultaat (van de eeste wedstrijddag) weet te verbeteren, dan ligt er een eindprijs (nummers 1 tot 20 in het eindklassement) in het verschiet. Wanneer dit niet gaat lukken verwacht ik net buiten de prijzen vallen. ’s Ochtends loot ik nummer 66, midden in het B-vak. Kijkend naar de resultaten van vorige wedstrijd belooft deze stek niet veel goeds. Nu is het de gemiddelde wedstrijdvisser eigen om wat pessimistisch naar zijn gelote stek te kijken. En zeker in de wedstrijdvisserij bieden de in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Dus met frisse moed begeef ik mij naar mijn stek. Het laatste stuk naar de stek moet lopend over een smal fietspad.

Ook vandaag gebruik ik mijn 12ft Super Ultegra’s. Omdat dit gedeelte van het kanaal max 40 meter breed is, voorzie ik de Ultegra’s vandaag van een Rarenium ci4+ 4000 fb molen. Omdat de bodem aan de overzijde van het kanaal erg vuil is, zoek ik een plekje op ongeveer 30 meter. Deze dag krijgt voor mij een hele positieve wending. ’s Ochtends leek mijn stek nog midden in het vak te liggen, echter blijven de 3 stekken rechts van mijn stek helemaal leeg. Blijkbaar waren er een aantal vissers die drie wedstrijden wel voldoende vonden of verhinderd waren. Dit is natuurlijk geen leuk gebaar naar de organisatie van de wedstrijd en zorgt er ook voor dat er een éxtra kop- en staartplaats in het vak komt. Zoals gezegd pakt dit voor mij deze keer heel gunstig uit, een kopstek is een groot voordeel tijdens een wedstrijd. Ook heb ik ineens drie tegenstanders minder, waardoor het verbeteren van het slechtste resultaat ook eenvoudiger wordt. Gezien de gestegen temperaturen en kopstek die ik nu verkregen heb, kies ik voor een echte brasem aanpak. Beide Ultegra’s worden te voorzien van een haak 14. Een met Aspire Silkshock 0.125 en één met 0.14. Als aas gebruik ik vooral wormen en casters. Al binnen een half uur na de start van de wedstrijd weet ik enkele brasems naar mijn schepnet te dirigeren. Vandaag krijg ik veel aanbeten, die stuk voor stuk verzilverd worden. Ik beleef een topdag, waarbij ik mijn vak weet te winnen met maarliefst 30 kilo en 740 gram. Tevens was dit vandaag het hoogste gewicht van alle deelnemers. De twee vakoverwinningen en de derde plaats leveren mij 5 klassementspunten op. In totaal eindingen drie vissers op dit punten aantal, waardoor het totaalgewicht over de die meetellende wedstrijden de doorslag geeft. Helaas heeft één collega visser een hoger totaalgewicht. Hierdoor weet ik de wedstrijd niet te winnen, maar de tweede plaats in het klassement is zeker een goede start van het seizoen!

1

Een deel van de vangst (moest in twee delen gewogen worden) die de vakwinst opleverde. Frank van der Schaft

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie