Het Zoete Goud…

Woelen in bed. Onrust. Waar ga ik heen. Zo veel stekken. Draai telkens mijn kussen om. Warm. Ik kijk weer op de klok. Schiet niet op. Dan ineens…. Wekker gaat af. Dus toch in slaap gevallen. Bed uit. Hond aai over zn bol. Wassen. Boot staat klaar. Naar helling en water op. Varen. Turen. Ga op mijn gevoel af… Prachtige lucht. Vogels beginnen te zingen. De wereld ontwaakt. Ik kom op de plek aan… Begin aan nieuw avontuur…

Alle dieptes

Traditioneel zijn februari en maart de topmaanden voor baarzen. Werd baars eerst gezien als ‘bijvangst’- tegenwoordig is het een targetvis. Steeds meer roofvissers gaan gericht aan de gang op deze misschien wel mooiste vis van ons land.

Het is heel erg afhankelijk van de temperatuur waar de baarzen verblijven. Juist in de periode februari en maart verspreiden ze zich richting de pre-spawning plekken. Op veel wateren zijn dit vaste paai plekken waar ze soms al vroeg een kijkje gaan nemen. Afhankelijk van de watertemperatuur en de wind-richting kan je ze daar steevast vinden. Staat de wind uit het oosten, dan kan de koude bovenstroom ervoor zorgen dat ze juist niet ondiep op de windkant verblijven. Maar zodra de warmere wind op de kant staan, dan juist weer wel. Proefondervindelijk kom je achter dit gedrag. Bij een watertemperatuur vanaf 10°C en hoger kruipen ze op de oude waterplanten om zich voor te bereiden op de paai.

Technieken

Met een Zodias 270M, waarop een 2500 molen zit en een 10/00 Kairiki lijn voorzien van een 25/00 tot 30/00 fluoro carbon onderlijn ben ik klaar voor de strijd. Ik vis graag zo licht mogelijk; van 5 tot en met 14 gram. De shads die ik gebruik zijn van 3 tot 5 inch. Ik werp zo dicht mogelijk tegen de oever en wacht rustig af. Bij goed weer doe ik mijn ogen dicht en laat het allemaal gebeuren. Bij veel wind kan dit natuurlijk niet, want dan ben ik met drie dingen tegelijk bezig; sturen etc.

Afhankelijk van het aasgedrag kunnen ze on the drop de shad inhaleren –of juist tijdens het binnen vissen. Dit is (gelukkig) telkens anders, waardoor je volop focus moet blijven houden. De aanbeten kunnen snoeihard zijn, maar evengoed miniem.

Vis ik met cranks, dan is het van belang dat je traag vist. In deze warmere perioden kan je gerust snel vissen, maar bij een temperatuur van 10°C heeft dit geen nut. Ook nu gebruik ik dezelfde hengel omdat deze lekker zacht is aan de top. De actie van de crank wordt hierdoor niet beïnvloed en tijdens een aanbeet mag de top vooral niet te hard zijn. Ik werp nu zowel recht op de kant alsook diagonaal aan de oever. De ene keer vang ik ze aan cranks die op half water worden binnen gevist en een andere keer werkt een crank die telkens de bodem aantikt. Ook dit ondervindt je vanzelf tijdens een visdag.

Waterkeuze

Eigenlijk op al onze rivieren en aangrenzende plassen is de visserij op baars goed mogelijk. De focus ligt de laatste jaren op het beneden rivierengebied, maar vergeet vooral de Rijn (bij Rhenen) en aangrenzende plassen, Waalplassen en deze vele grindgaten langs de Maas niet. Uiteraard zijn de gebieden in en rondom de grote havens ook erg in trek en zowel vanaf de kant als vanuit een boot goed te bereiken.

Vissen op deze rakkers, daar krijg je niet genoeg van…

Willem Stolk

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie