Het nieuwe lezen…

Een paradigma shift is een gebeurtenis waarvan niet werd gedacht dat het zou kunnen gebeuren. Het afwijken van geijkte paden is soms nodig om nieuwe inzichten te krijgen. Nokia is hier een voorbeeld van. Steve Jobs toonde de wereld zijn iPhone -en de daarbij horende apps en applicaties- en het is duidelijk dat de wereld hierdoor is veranderd. Nokia is te lang op hetzelfde pad blijven hangen en heeft nooit meer aan kunnen haken. Nu is Nokia geen speler meer in deze markt -en dat in slechts enkele jaren tijd. De technologie gaat zo enorm snel dat het de wereld definitief heeft veranderd. Maar wat heeft dat nou met vissen te maken?!

Gesloten seizoen

Als jullie dit lezen is het seizoen weer open en kunnen we weer een volledig seizoen ondernemen op het water. De afgelopen maanden heb ik het echter best druk gehad. Wekelijks was ik op het water te vinden om te zoeken naar nieuwe stekken en om mijn GPS kaart in te tekenen. En, zoals jullie vast weten kost dit veel tijd. Maar, ik heb enorm veel geleerd en stond soms met verbazing te kijken naar de beelden op mijn schermen. Die verbazing ontstond door het gebruik van een nieuwe technologie die Panoptix Down View heet. Garmin heeft namelijk een totaal andere vertaling van hardware naar software ontwikkeld die mij tot nu toe heeft verbaasd. Door het gebruik van speciale transducers en frequenties in combinatie met enorm snelle procesoren is het mogelijk om live te zien wat binnen het bereik van de kegel gebeurd. En ik kan jullie melden dat ik echt verast ben over de resultaten. Zonder te vissen, maar puur door te proberen wat je kunt zien met behulp van deze voor mij nieuwe technologie, is er een nieuwe dimensie aan het roofvissen toegevoegd. Het nieuwe lezen van deze apparatuur geeft andere inzichten en mijn visserij zal hierdoor totaal veranderen. Ook technologie heeft dus zeker invloed op mijn roofvis avonturen.

Herkenbaar

Ik denk dat elke bootvisser het volgende wel herkent; je bent geconcentreerd op zoek naar een stek en na zorgvuldig de bodemstructuur te hebben bekeken ga je aan de slag. Motor uit, elektromotor erin, shad (of ander aas) aan de swivel, laten zakken en BAM… meteen een vis. Tijdens het drillen van de vis zit je meteen al te denken aan de volgende… Het ziet er op de sonar veelbelovend uit, maar daarna blijven de aanbeten uit. Hoe kan dat nou?! Na een half uur pielen niets meer en besluit je naar een volgende stek te gaan. Hier gebeurt hetzelfde!

Ik maak dit zelf regelmatig mee en ik denk dan telkens bij mezelf wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Er kan toch niet iedere keer slechts een vis zitten? Dit gebeurt overigens niet continu, maar het gebeurt zeker wel regelmatig. Vaak pas ik mijn manier van vissen dan aan; driften is dan een betere optie -of speedjiggen (snel vissen).

Gesloten tijd

Normaal gesproken ga ik op reis in het gesloten seizoen, maar dit jaar heb ik besloten om elke week in eigen land het water op te gaan om me meer te verdiepen in stekken in combinatie met een nieuwe technologie. Ik vind het een uitdaging om af te wijken van vaste paden en zienswijzen. Je kunt dit ook eigenwijs noemen. Voor mij maakt dit het vissen op roofvis juist interessant. Ik besloot mij te ontdoen van alle apparatuur om alles over een andere boeg te gooien.

De een kan beter overweg met een Android, Apple of Windows smartphone. Zo moet je het ongeveer zien. Ik had me al enige tijd verdiept in de nieuwe sonar technologie van Garmin: de Panoptix down en forward view. Deze laat beelden live zien op het beeldscherm. Geen vertraging dus zoals bij een traditionele sonar.

De eerste week van het gesloten seizoen trok ik erop uit. Een lege boot zonder hengels, molens en kunstaas, maar wel uitgerust met de nieuwste snufjes op het gebied van sonar en GPS. Mijn waypoints had ik overgezet en besloot om naar een stek te gaan die ik goed ken. Eenmaal aangekomen op deze stek besloot ik als eerste met behulp van de Quik Draw optie de bodem op te nemen op de kaart. Dit is op zich al fraai om te zien. De contouren worden over genomen en zo heb ik mijn eigen persoonlijke kaart. De betreffende stek is niet groter dan 10×6 meter. Na het opnemen van de bodem contouren schakelde ik de 3D view in en ging op dezelfde plek liggen. De beelden deden mij verbazen! Heel anders dan dat ik in mijn hoofd had zitten. Ik zag daadwerkelijk gedetailleerde bultjes en de contouren in 3D. Meteen merkte ik ook op dat ik eigenlijk altijd aan dezelfde kant viste en nooit de andere zijde. Zo zie je maar dat je snel in een vast patroon denkt. In minder dan een uur leerden deze beelden mij meer dan al die jaren ervoor.

Live beelden

Ik had uiteraard al diverse keren de Panoptix beelden op social media gezien. Live bewegende objecten op je scherm… Ik kon dit nog niet echt plaatsen, want wat is nou wat? Dit werd me snel duidelijk op het water. De week erna trok ik er weer op uit. Weer naar diezelfde stek. Transducer in het water. Panoptix Live view aan en wachten. De enorme snelle procesoren van de unit lieten direct beeld zien. En ja, wat een andere beleving was dat. Ik zag inderdaad bewegende beelden. Om dit beter te begrijpen had ik verschillende stads klaargemaakt: 6,7 en 8 inch. Zonder haak natuurlijk in verband met het gesloten seizoen. Ik liet de stad zakken en meteen werd deze opgepikt. Wat een andere beleving. Veel spannender. Ik begreep meteen ook het verschil tussen een traditionele sonar en deze live view weergave. Bij een traditionele sonar blijft een ‘banaan’  in beeld en verdwijnt, afhankelijk van de beeldsnelheid, uiteindelijk uit beeld. Bij live view zag ik daadwerkelijk welke kant de shad op ging. Ik kon dit eenvoudig verifiëren door zelf de shad te sturen.

Maar er was meer! Uiteindelijk ging ik naar meerdere stekken en vond ik ook vis. Wat toen echt opvallend was, was dat telkens als ik de vis zag en de elektromotor aanzette de vissen wegschoten. Je kan dit namelijk werkelijk zien. In het begin geloofde ik dit niet. Maar door de vele sessies die ik inmiddels achter de rug heb weet ik het zeker. Deze technologie is afgeweken van het traditionele pad en veranderd in ieder geval mijn inzicht in de benadering van roofvissen.

Ik ben inmiddels een week of zes verder en ben nog lang niet klaar met leren. De elektromotor geeft een magnetisch veld en ook de rotatie van de propeller geeft trillingen af waardoor de vissen wegzwemmen. Mmmm meer stof om na te denken… Inmiddels zitten we samen vers in een nieuw seizoen. Ik wens jullie allemaal veel mooie avonturen toe…

Willem Stolk

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie