Het Ducky – de foreltechniek voor de zomer

Het ‘Ducky’ – ook wel bekend als het eendenvoetje – is een techniek speciaal voor het oppervlaktevissen op forel. Vooral doeltreffend waarneer de forel het aas in de bek neemt en vervolgens weer uitspuugt.

Dit zijn typische kuren van forel in de zomer en dit gedrag zal dan ook door vele forelvissers worden beaamd. Je kunt je als forelvisser ook aanpassen aan deze omstandigheden en scherp vissen voor een zo goed mogelijk resultaat.

1

Voor we weten hoe we een visdag gaan aanpakken zal je eerst een paar feiten op een rij moeten zetten. Dat kun je het beste doen door goed te observeren aan de waterkant; wat speelt zich allemaal af onder water en bevinden de forellen zich in de bovenste waterlagen. Om de forel goed aan de oppervlakte te kunnen zien is een goede zonnebril een must voor iedere forelvisser.

Deze moet dan wel polariserende glazen bezitten omdat daarmee de schittering over het water weg gehaald wordt en het dus je zicht optimaliseert. Eenmaal de zonnebril opgezet kan men goed zien wat er net onder de oppervlakte gebeurd als de forel het aas pakt. Je zult zien dat de forel van uit een reactie het aas pakt en weer uitspuugt – dit is een belangrijk gegeven. Het aas moet veel roteren maar moet ter gelijke tijd langer op de plek blijven bij de forel. Voor tips hoe je dat voor elkaar krijgt kan je op Youtube diverse filmpjes bekijken van de leden van het Shimano Trout team.

Voor dat je het filmpje bekijkt willen we eerst nog wat tips meegeven. Kijk goed hoe de forel aan zwemt dit is van cruciaal belang. Probeer altijd van kop naar staart te gooien en trek het aas in de zwemrichting van de forel mee zoals hier op de foto staat aangegeven.

2

In het filmpje gebruiken we een werp gewichtje van glas. Dit omdat het transparant is en dus minder opvallend als een zwart of zilver loodje en het totale zinkgewicht maar +/- 1,2 gram is. Glas verliest namelijk 1/3 van zijn gewicht in het water zo kan je precies op het diepteniveau komen om de forel optimaal te prikkelen oftewel te irriteren. Waarom?

Simpelweg omdat de forel een roofvis is en zal uit en reflex het aas pakken. Allereerst moet het aas waar worden genomen door het zijlijnorgaan, dat bereiken we door het aas te laten roteren. Zorg dan ook dat je je aas ter hoogt van de zijlijn laat spinnen. Vervolgens spin je het aas voorbij de ogen – forel is een zichtjager dus zorg er voor dat je aas goed zichtbaar is. Tip tip voor helder water: gebruik donkere kleuren en voor troebel water felle kleuren.

4

Om het Ducky te vervaardigen gebruiken we foreldeeg van Dynamite Baits. Dit deeg beschikt over een goede consistentie wat van essentieel belang is. Als we het Ducky goed bekijken zien we dat het en slanke hals heeft en een brede voet. Het water zal langs de hals stromen en de druk word dan volledig uitgeoefend op het voetje. Het resultaat hier van is dat het Ducky bij de minste geringste beweging zal gaan roteren. Onweerstaanbaar voor de forel. In het brede voetje zit ook de haak verstopt. De forel zal als eerst het voetje pakken zodra dit gebeurd kan men al direct aanslaan.

Tip: hou altijd contact met de vis en sla dan recht omhoog aan om de haak te zetten.

5

We hopen dat deze techniek je veel vis zal opleveren. Voor meer informatie kan je altijd één van de Shimano teamleden aan de waterkant aanspreken en laten we graag ‘live’ zien hoe je succesvol een ducky maakt.

Vriendelijke groet,

Peter Negerman
Shimano Trout Team

6

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie