Genieten in het najaar

Juist in de herfst is het prachtig op en aan het water. Er is geen jaargetijde waar de kleuren van de natuur zo fraai zijn als tijdens de herfst. Voordat de bladeren van de bomen vallen mogen we er eerst van genieten. Ook zien we trekvogels verzamelen die zich opmaken voor vaak een lange vlucht naar warmere oorden. Ik hou van deze periode. Je ziet de natuur veranderen, wat vaak gepaard gaat met de nodige weersveranderingen.

Zoektocht…

untitled

De herfst is voor mij persoonlijk een prachtige periode die aanbreekt. Weer en wind veranderen en het gedrag van roofvissen ook. Het water veranderd doordat algen afsterven en ook de watertemperatuur daalt. Roofvissen maken zich op voor de winter en eten derhalve vaak meer dan tijdens de zomerperiode. Blijven zoeken is dan juist leuk. De ene dag zitten ze ondiep, terwijl ze zomaar ook een paar meter dieper hun heil zoeken. Achter de witvis aan is dan vaak een goede keuze. Ik vis in het rivierengebied waar 7 rivieren met elkaar in verbinding staan -en overal is het anders. Elke dag is anders en het blijft hierdoor een verhaal zonder einde.

Alle technieken

Vaak wordt gedacht dat je in de winter met groot aas moet vissen en vooral traag. Uiteraard werkt dit, maar er zijn zo veel technieken die ik gebruik dat een visdag te kort is. Ik hou van werpend vissen -en dit betekent in deze periode dat ik vaak wat dieper vis. Vis ik in de zomer vooral ondiep -in de herfst kan dit zeker ook, maar ik daal wel enkele meters dieper af. Ik zoek structuren die aflopen naar diepten tot wel 10 meter. En dan blijft werpend vissen ook in de herfst een uitstekende optie.

Maar, dropshotten met een visje (dood) is een geweldige visserij. Pielen langs peilers of in havens tussen de boten. Maar ook op het grote water, zoals het Hollandsdiep of Haringvliet, is geweldig. Soms harde dreunen, soms lullige aanbeten. Ik hou ervan.

De herfst betekent ook gericht vissen op snoek. Zowel werpend als met de fireball pielen. Scholen witvis opzoeken en uren de focus erop houden. Prachtige visserij die past bij dit jaargetijde. Het water is vaak wat helderder, zodat je soms de snoek aan ziet vallen. Bruut geweld!

Kortom de herfst vraagt om een creatieve aanpak. Alles is mogelijk. Waar ik vis, is het sowieso een speeltuin, want ook als het slecht weer is en de schuimkoppen op het water staan kan ik er uit de voeten. Ik kies dan voor de Merweder, Amer, Oude Maas of de Dordtse Kill. Is het wat rustiger (tot kracht 4 a 5) dan zie je mij vaak op het Haringvliet, Hollandsdiep en het Volkerak.

Materialen

untitled2

Voor mij geldt dat de koudere perioden, vooral voor snoekbaars en baars, vragen om een wat fijnere aanpak. Meer wind, regen en dus stroming -heeft gevolgen voor de lijndruk. Een dunnere diameter gevlochten lijn en een tikje dunnere fluorocarbon gebruik ik vanaf oktober. Vis ik in de zomer vaak met 13/00 op baars en snoekbaars, in de herfst gaat dit richting 08/00 en 10/00. Voor snoek gebruik ik vaak (afhankelijk van de setup en kunstaas) lijnen boven de 20/00 tot wel 35/00.

De Zodias 2.70 M en MH zijn heerlijke stokken om te werpen op baars en snoekbaars. De Poison Adrena 166 M, MH, H voor diagonalen en vertikalen – zoals ook pelagic. De Expride XH voor snoek. Stuk voor stuk hengels die ontwikkeld zijn voor een specifieke techniek/vissoort. Species Technique Specific Design.

Zorg voor jezelf

untitled2

Uiteraard is het dragen van de juiste kleding en schoeisel erg belangrijk. Vergeet hierbij ook je hoofd en handen niet. Kou lijden is niet best -en de concentratie gaat er dan snel vanaf. Meerdere lagen kleding zorgt vaak voor meer warmte. Persoonlijk besteed ik hier de nodige aandacht aan, want heb je het eenmaal koud, dan is een visdag zo naar de knoppen.

Vissen in dit jaargetijde is one of a kind. Het deel uit maken van de natuur en erin opgaan is wat mij drijft. Het avontuur lonkt… Inmiddels ben ik al stiekem begonnen…

Willem Stolk

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie