De Randmeren (deel 1)

Al vanaf kleins af aan ben ik in de zomer iedere zondag middag op bezoek bij mijn opa en oma die aan het randmeer bij Nijkerk wonen. Ik weet nog goed dat het altijd een feest was als ik daar samen met mijn zus een hengeltje mocht uitgooien. Nu ben ik inmiddels 17 jaar oud en besteed ik al mijn vrije tijd aan het vissen op karper. De stek bij mijn opa en oma is mijn favoriet omdat je daar de prachtige karpers van het randmeer kunt vangen. De laatste jaren ben ik veel te weten gekomen hoe je op de randmeren deze mooie vissen kunt vangen. Dit wil ik graag aan jullie vertellen in een serie blogs.

De stek aan het Randmeer waar ik vis ligt bij Hulckenstein/Nijkerkernauw. Je moet er goed zoeken naar een geschikte voerplek.Een natuurlijke zandbank annex mosselbank zijn vaak de hotspots. Het randmeer is aardig groot en de vissen trekken vaak rond van mosselbanken naar andere natuurlijke voedselbanken. Zoek dus eerst goed naar deze stekken voordat je begint te vissen en te voeren. Een bootje is erg welkom als je op het randmeer gaat vissen.

Image1

Voeren op het randmeer doe ik het meest met kapotgekookte mais in suikerwater en als deze mais dan is afgekoeld voeg ik een flinke scheut Dynamite Liquid Pineapple met als extra de (XL versie) met de extra toegevoegde vloeibare betaine. De boilies die ik voer zijn van een kleine diameter (15mm). Meestal de Carptec Banana/Pineapple boilies omdat die mij nog nooit in de steek hebben gelaten en me al hele goede resultaten opleverde.

De haakboilie dip ik graag in de Carptec Mussel & Shellfish hookbait dip om de volle smaak.
De meeste karpers vang ik vaak tussen vier en zes uur in de morgen. Overdag is de tijd voor de grote brasems die je stek komen plunderen. Ik gebruik altijd markers om de voerstek te markeren. Ik vind dit wel een uitkomst op het randmeer. Mijn lijnen liggen ongeveer op een goede 200 meter vanuit de kant op deze natuurlijke voedselgrond van het randmeer. Het voeren doe ik op een strook van 50 meter tussen mijn markers.

Ik gebruik ongeveer 4 kilo mais en één kilo boilies per dag. Omdat er soms een hele grote groep karpers over deze stek trekt is dit voer al snel weg gevreten door deze veel aanwezige karpers. Maar ook als de watervogels mijn stek hebben gevonden blijven deze vaak de hele dag duiken. Dus deze vijf kilo voer is niet zo heel erg veel per dag. Omdat ik op ongeveer 2 meter diepte vis kan ik met mijn bootje ook de stekken visueel controleren of het voer wordt opgenomen door de vissen en desgewenst weer bijvoeren.

Image2

Bart Boterenbrood

 

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie