Baarzen op het Haringvliet

Vissen op baars is anno 2014 een echt hit. Fraaie 40+ baarzen vangen is plotseling een serieuze discipline binnen het roofvissen. In dit artikel beschrijf ik twee technieken waarmee ik al heel wat 40+ baarzen heb gevangen.

Vroege voorjaar

Begin maart kruipen de grote baarzen bij elkaar en gaan zich voorbereiden op de paai periode. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes gaan op het Haringvliet relatief ondiep paaien. Ik heb het gezien tot minder dan 1 meter. Ze verblijven in deze periode voor de paai tussen de 1 en 5 meter diep.

Ik vis er dan graag op met plugjes zoals de Rapala Jointed Shad Rap en de Rapala DT 4. Met een Yasei Twitch kan ik met een molen in de 2500 maat (ik gebruik zelf een Stella) met daarop een 0.10mm Power Pro prima uit de voeten. Ik monteer voor de zekerheid wel een 7×7 stalen onderlijn die heel soepel is en een trekkracht van 5 kilo heeft. Want, soms vergrijpt een snoek zich ook aan klein kunstaas.

Baarsfoto 1

Werpen werpen werpen…

Al werpend vissen op baars betekent veel werpen en zoeken. Soms val je erin ineens op en een andere keer moet je uren werpen voordat je een beet krijgt. Maar, de beloning is vaak groot en daar doe ik het voor. Baarzen van 40+ tot 50+ zijn prachtige vissen en enorm sterk en gulzig! Ze knallen vaak op het kunstaas en vaak zie je hierbij een tweede of derde baars volgen. Ik gebruik vaak slechts een paar pluggen omdat ik het kunstaas procentueel gezien meer in het water wil hebben, dan tijd te verdoen aan het steeds wisselen ervan. Tijdens de vele Shimano – Rapala wedstrijden bleek elke keer weer dat wanneer deelnemers met een beperkt aantal pluggen moesten vissen er meer werd gevangen. Goed kunstaas blijft goed op een water dat zo groot is als het Haringvliet. Er is volgens mij nauwelijks tot geen sprake van dressuur.

Een Rapala DT4 laat zich uitstekend werpen. Dit komt door de bollige vorm. Een Jointed Shad Rap bestaat (de naam zegt het al) uit twee delen en is wat lastiger te werpen. Beide hebben een totaal verschillende actie en soms merk je het verschil. De DT 4 doet het vooral goed als ze echt los zijn en de Jointed Shad Rap juist wanneer ze niet zo heel actief zijn. Wellicht door de herrie die de Jointed Shad Rap maakt in combinatie met de actie ervan.

Baarsfoto 2

Denk aan de wind!

Op een groot water zoals het Haringvliet doe je er goed aan om vooraf op internet (www.weeronline.nl) de weerberichten te bestuderen. Kijk goed waar en hoe hard het gaat waaien. Staat de wind in de lengte over het water, dan is kracht 4 al echt fors. De golven gaan rollen en worden hoog – en vissen is dan erg lastig. Kies plekken nabij een helling die er zat zijn. Van Hellevoetsluis, Den Bommen tot aan Numansdorp zijn er uitstekende hellingen. Als het kan, dan is wind in de rug natuurlijk fijn om te werpen. Je hoeft dan niet een hele dag te werken. Check deze aandachtpunten en dan kun je op een groot water zoals het Haringvliet echt succesvol zijn. Ik heb vaak gasten mee tijdens gidssessies en allemaal staan ze versteld van de grote baarzen. Soms is het erg moeilijk terwijl er eigenlijk altijd wordt gevangen.

Probeer in ieder geval te genieten, want daarom gaat het natuurlijk ook.

Willem Stolk

Baarsfoto 4

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie