Baarzen jagen…

Het einde van het jaar en veel witvis schoolt samen en/of zijn de havens ingetrokken. Roofvissen zoals baars volgen vaak en zijn vaak in de buurt te vinden. Gericht vissen op baars, en vooral de grotere exemplaren, is mogelijk.

Image1

In de zomer zijn baarzen niet perse veel actiever dan in de winter

Werpen, slepen of verticalen

Het is bij het vissen op baars altijd weer de vraag welke techniek het beste zou kunnen werken. Zowel werpend, verticalen en slepen met plugjes zijn technieken waarmee ze goed zijn te vangen. Vooral wanneer je een water niet echt goed kent, dan is slepen met een Jointed Shad Rap succes verzekerd. De actie van deze plug heeft zich als sinds jaar en dag bewezen. Trol tussen de 3 en 5 meter diep en je zult zien dat baarzen, maar ook andere rovers er niet vanaf kunnen blijven.

Verticalen is ook een optie – en vooral als er wat agressiever wordt gevist, dan is de kans aanwezig goed te vangen. Tijdens het verticalen op snoekbaars vissen we door de regel wat rustiger, maar voor baars mag je het kunstaas vinnig optikken en gerust in een vrije val laten vallen. Ook wanneer we een dropshot montage monteren en hiermee verticalen in havens is het pure lol als zich een dikke 40ger zich vergrijpt aan het kunstaas. Grove baarzen kunnen hard toeslaan en zijn sterk. Zeker de 40+ers geven een strijd waar menig snoekbaars zich allang gewonnen geeft.

Image2

Bij ingangen van haven liggen vaak dikkerds

Werpend vissen met shads is ook een methode die effectief is en waarmee je snel een groot gebied kunt afvissen. Het is hierbij niet altijd nodig om licht te vissen. Vaak is het juist goed als een shads snel naar de bodem zakt. Gebruik gewichten tussen de 5 en 25 gram jigkoppen en bekijk waarmee je de beste resultaten hebt. Soms worden baarzen getriggerd als een shad met een loodkopje van 5 gram naar onderen dwarrelt. Vaak als er meerdere baarzen zitten, dan wil een zwaardere jigkop weleens beter werken dan een lichtere. Voedselnijd en snel gevist kunstaas is dan een goede combinatie om er snel meerdere te vangen.

Lijnen

Het gebruik van nylon wordt steeds populairder omdat baarzen enorm goed kunnen zien. Ze zien kleine stipjes op kunstaas en het geluid wat gevlochten lijn vaak veroorzaakt, kan ze soms ook afschrikken. Aspire Silk shock is een revolutionaire Japanse toplijn! De toegepaste Silk Shock technologie maakt het mogelijk een product te brengen, met kenmerken die andere lijnen ver overtreft. De ongelofelijke zachtheid gepaard met een beperkte rek resulteert in zowel een natuurlijke aaspresentatie als een perfecte haakzetting. Van ultra fijn op baars tot gevoelig op snoekbaars met een stukje vis. Het is echt de moeite waard om het verschil eens uit te proberen, want zeker wanneer ze moeilijk te vangen zijn, dan kan het net het verschil maken. In Amerika is nylon nog steeds de meest gebruikte lijn, vooral bij de Black bass visserij.

Zeker rond de middag als de zon op z’n warmst is, gaan ze vaak los

Zeker rond de middag als de zon op z’n warmst is, gaan ze vaak los

Baarzen in de winter

De wintermaanden zijn zeker interessant om op baarzen te jagen. Ze kunnen zelfs wanneer het tussen de 0 en 5°C is ondiep liggen. Meer dan eens –en zeker gedurende de middag- trekken ze het ondiepe op en zijn ze goed te vangen. Uiteraard, maar dat is met veel vissoorten, zijn er op verschillende diepten vissen actief. De vissen die naar het ondiepe trekken zijn vaak wel actiever en vangbaar.

De visserij in havens is altijd het proberen waard. Zowel vanaf de steigers en vanuit een bellyboot, kayak of boot, is het een leuke visserij. Zeker wanneer het extreem koud is bieden de havens ook voor de mens beschutting en is het goed uit te houden.

Willem Stolk

Shimano Prostaff

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie