10 Waggler basis regels

  1. De Hengel

Gebruik voor de waggler een geschikte matchhengel met de juiste actie, zoals de Shimano Speedcast Match 4.2m FA voor dobbers van 15-25 gram. Ga geen zware dobbers met een licht matchhengeltje verplaatsen en omgekeerd natuurlijk.

  1. De Molen

Een molen (bv de Stradic GTM 4000) met een grote spoel heeft het voordeel dat de lijn goed afloopt, verder gooit en mooi als een strakke lijn in het water ligt.

  1. De Lijn

Gebruik een lijndiameter van minimaal 20/100 bv Shimano Technium. Dikkere lijn voorkomt het in de war raker en omdat je met zware dobbers vist, is een dikkere lijndiameter ook nog eens robuuster in de tijd.

  1. De Dobber

Deze mag ca 20-50% voorgelood zijn. Als je een verwisselbare connector gebruikt kun je vrij eenvoudig de dobber aanpassen bij wijzigende omstandigheden of inzichten!

  1. De Loodzetting

De valloodjes moeten op de goede afstand staan, daar bedoel ik mee dat de lengte van de onderlijn groter moet zijn dan de afstand van het ton-warteltje/swivel (waar de onderlijn aan vast zit) tot aan het 1e loodje.

  1. De Bulkloodzetting

Om het warren tegen te gaan moet het bulklood op de een of andere manier ‘stijf’ gemonteerd worden. Door bv een staafje te gebruiken of het lood tegen elkaar te plaatsen.

  1. Onderlijn

Het gebruik van een swivel vermindert het tollen van het aas en dus het kinken van de onderlijn

  1. Positie dobber bij het inwerpen.

Laat de dobber rusten op het bulklood, gebruik evt een stopper rubbertje op het lood. Zo werp je het verst!

  1. Pijlen

Een Bolohengel kan zeer goed gebruikt worden voor het pijlen. En is bovendien erg makkelijk om dan de match dobber op de juiste diepte te zetten.

  1. Zinkende lijn

In het algemeen zinkt nylon lijn vrij goed, maar om hem zinkend te houden is het nodig de lijn regelmatig in te spuiten (lees ontvetten) met een afwasmiddeltje.

 Ok dan 11 tips: Het Stuitje

Een stuitje (evt een dubbele) kan van mono nylon bv 18/100 geknoopt worden. Een fluor kleur zorgt voor extra zichtbaarheid.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie